Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saa hoidon ulkomailla myös koronatilanteessa – vältä kuitenkin vapaa-ajan matkustamista
26.3.2020
Moni miettii nyt, miten ulkomailla sairastunut saa hoidon koronatilanteessa. EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä sairauden vuoksi tarvittava hoito pitäisi saada eurooppalaisella sairaanhoitokortilla kuten ennenkin. Hallituksen ohjeen mukaisesti kaikkea vapaa-ajan matkustamista tulee nyt kuitenkin välttää.
EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä lääketieteellisesti välttämättömän hoidon saa paikallisen asiakasmaksun hinnalla, jos hoidon antajalle näyttää Kelan myöntämän eurooppalaisen sairaanhoitokortin. Lääketieteellisesti välttämättömällä hoidolla tarkoitetaan hoitoa, joka ei voi odottaa sitä, että henkilö palaa kotimaahansa. Hoidon tarpeen arvioi hoitava lääkäri.
Pohjoismaissa ei välttämättä tarvita eurooppalaista sairaanhoitokorttia, vaan hoidon saa esittämällä passin tai muun virallisen henkilöllisyystodistuksen. Hoitoa saa myös Isossa-Britanniassa ja Pohjois-Irlannissa, kun näyttää passin. Australian julkisessa terveydenhuollossa saa hoitoa, kun esittää Kela-kortin ja passin.
Jos matkailija sairastuu koronaan WHO:n kansainvälisiä terveyssäännöksiä soveltavassa maassa, tulisi matkailijan saada koronan hoito maksutta.
Muissa maissa on varauduttava maksamaan kaikki hoidon kustannukset itse. Tarkista myös omasta vakuutusyhtiöstäsi matkavakuutuksesi korvausehdot.
Hyvä huomioida
- Koronapandemian vuoksi hoidon saatavuudessa saattaa olla maakohtaisia eroja.
- Jos sairastut EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä ja sinulla ei ole eurooppalaista sairaanhoitokorttia, ota yhteyttä Kelan kansainvälisten asioiden keskukseen. Jos maksat ulkomailla saamasi sairaanhoidon kustannukset itse, voit hakea korvausta jälkikäteen Kelasta. Korvausta voi saada missä tahansa maassa annetusta hoidosta. Kela ei kuitenkaan korvaa mahdollisia asiakasmaksuja.
- Verkkopalvelumme maakohtaisille sivuille on koottu perustietoa terveydenhuollosta eri maissa.