Harjoittelusta suuntaa uralle – Lue kolmen Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspisteen entisen harjoittelijan tarinat

30.1.2024

Sara Kettunen, Katja Lehtinen ja Sanna Halunen olivat kukin rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspisteellä korkeakouluharjoittelijoina. Käteen jäi urasuunnitelmia, itsevarmuutta ja oppeja viestinnästä.


Sara Kettunen
Sara Kettunen

Sara Kettunen viimeisteli Helsingin yliopistolla sosiaali- ja kulttuuriantropologian opintoja vuonna 2018, kun hän haki työharjoitteluun yhteyspisteelle. Sara opiskeli sivuaineina kansanterveystiedettä ja viestintää, ja kiinnostui sote-näkökulman ja viestinnän yhdistävästä harjoittelupaikasta.

”Olin tehnyt verkkoviestintää ja kirjoittamista vapaaehtoistöissä jo aiemmin. Harjoittelussa pääsin kehittämään viestintätaitojani ja opin paljon uutta kansainvälisestä terveydenhoidosta”, Sara summaa kokemuksiaan.

Katja Lehtinen taas oli harjoittelussa yhteyspisteellä syksyllä 2021, kun hän opiskeli Tampereen yliopistolla kunta- ja aluejohtamisen maisteriohjelmassa. Katja oli entinen sairaanhoitaja ja kiinnostui harjoittelusta, sillä se liippasi terveydenhoitoa, kansainvälisyyttä ja viestintää.

”Opinnoissani tarkasteltiin viestintää erityisesti julkisorganisaation näkökulmasta ja olen ollut aina viestinnästä kiinnostunut. Sitten kun näin tämän harjoitteluilmoituksen, niin huomasin, että tässä itseasiassa loksahtaa paikalle tosi monta asiaa, mistä olen kiinnostunut”, Katja kertoo.

Katja Lehtinen
Katja Lehtinen

Into viestintätaitojen kehittämisestä sai myös Sanna Halusen hakemaan Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspisteen harjoitteluun syksyksi 2022. Hän opiskeli silloin politiikan- ja organisaatiotutkimusta Helsingin yliopistolla politiikan ja viestinnän opintosuunnassa.

”Olin tehnyt järjestöissä sosiaalisen median juttuja ja markkinointiviestintää, ja halusin kehittää itseäni nimenomaan kirjoittamisessa ja verkkoviestinnässä. Olin myös kuullut Kelasta työnantajana paljon hyvää, ja toki se kansainvälisyyspuoli myös kiinnosti. Haluaisin kansainväliselle uralle”, Sanna kertoo.

Hän kokee tärkeäksi opit viranomaisviestinnän tekemisestä ja viestinnän saavutettavuudesta.

Harjoittelu voi avata uusia urasuuntia

Sannalle harjoittelu selkeytti sitä, mitä hän haluaa tulevaisuudessa tehdä.

Sanna Halunen
Sanna Halunen

”Vaikka viestintä ei ehkä ole se ensisijainen juttu, mitä tulen tulevaisuudessa tekemään, niin opin harjoittelussa, että pidän kirjoittamisesta ja sitä voisin tehdä jatkossakin. Ja sain harjoittelussa tosi monipuolisen kuvan valtionhallinnosta ja kansainvälisyydestä”, hän kertoo.

Sanna on keväällä lähdössä New Yorkiin harjoitteluun Suomen YK-edustustoon. Hän oli myös syksyllä 2023 harjoittelussa kriisinhallintakeskuksessa.

”Töiden hakeminen on ollut paljon helpompaa yhteyspisteen harjoittelun jälkeen. Kun pääsin yhteyspisteelle, hain varmaan noin kolmeakymmentä työpaikkaa. Edellisellä kerralla hain vain kahta paikkaa.”

Katjalle jäi harjoittelusta taskuun selkeä urasuunta. Hän oppi harjoittelussa muun muassa verkkoviestinnästä, sosiaalisesta mediasta ja saavutettavuudesta. Katja pääsi heti harjoittelun jälkeen Tampereen yliopistolliseen sairaalaan viestintäasiantuntijaksi ja on nykyisin Pirkanmaan hyvinvointialueella niin ikään viestintäasiantuntijana.

”Vähän epäilen, että jos en olisi päätynyt yhteyspisteelle harjoitteluun, en olisi päätynyt nykyiseen työhönikään. Harjoittelu oli arvokkaan kokemuksen lisäksi keino osoittaa, että olen ollut tekemässä viestinnän toimenpiteitä: julkaisemassa ja tekemässä päivityksiä verkkosivuilla, sosiaalisen median sisältöjä ja muutakin.”

Myös Sara työskentelee julkisella sektorilla. Hän on viestinnän asiantuntijana Kelan Kanta-palveluissa.

”Harjoittelusta yhteyspisteessä oli ehdottomasti hyötyä, kun hain töihin Kelan viestintään”, Sara summaa.

Tukea ja turvaa työkavereista

Harjoittelu Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspisteessä sopii monenlaisille hakijoille, eikä hakemista kannata jännittää, vakka kokemusta jostain tietystä osa-alueesta olisikin vähemmän.

”Kaikkeen sai kyllä tukea ja rauhassa perehdytettiin”, Sara muistelee omaa harjoitteluaikaansa.

Katjakin puhuu hyvästä perehdytyksestä ja turvallisuuden tunteesta sekä hyvästä yhteydestä kollegoihin. Hän sai harjoittelun aikana hyödyntää osaamistaan terveydenhuollosta ja laajentaa tehtävänkuvaa osaamisensa mukaan – sekä oppia lisää viestinnästä, mistä hänellä ei ollut etukäteen työkokemusta.

Jokainen haastateltava kehuu harjoittelun aikana saamaansa tukea. Harjoittelijan itsevarmuus kasvaa myös palautteen myötä.

”Suosittelen vahvasti kaikille harjoittelua yhteyspisteellä! Sain kaikkiin työtehtäviin tukea ja apua, ja pääsin haastamaan itseäni turvallisessa ympäristössä”, Sanna kannustaa tulevia hakijoita.

Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspisteeseen haetaan korkeakouluharjoittelijaa

Haemme korkeakouluharjoittelijaa Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspisteeseen maaliskuun puolivälistä alkaen. Lue korkeakouluharjoittelijan hakuilmoitus Kelan rekrytointisivustolta ja hae paikkaa 29.2. mennessä!