Ota nämä asiat huomioon, kun hakeudut ulkomaille käyttämään terveyspalveluja
24.4.2025
Voit halutessasi matkustaa toiseen EU-maahan samaan hoitoa ja hakea kustannuksista jälkikäteen korvauksia Kelasta. On tärkeää, että hakeutuessasi hoitoon otat huomioon esimerkiksi korvausten ehtojen täyttymisen, potilastietojen siirtymisen maiden välillä, hoidon laadun varmistamisen ja mahdollisen tarpeen jatkohoidolle.
Kuulet ystävältäsi, että hän on käynyt virolaisella klinikalla hoidattamassa hampaansa ja saanut siitä jälkikäteen korvauksia Kelasta. Kiinnostut itsekin tuosta klinikasta – paikka vaikuttaa tarjoavan hyvää hoitoa ja voisit samalla myös reissulla vierailla Tallinnassa pitkästä aikaa. Mutta mitä kaikkea pitää huomioida ennen ulkomaille lähtöä? Miten voit varmistaa, että hoitokustannuksista saa korvauksia Kelasta? Entä, jos on tarvetta jatkohoidolle tai jokin menee pieleen?
Mikä ihmeen ”hoitoon hakeutuminen”?
Hoitoon hakeutumisella tarkoitetaan sitä, että tarkoituksella matkustat toiseen maahan käyttämään terveyspalveluja. Voit vapaasti hakeutua hoitoon EU-alueella ja saada tiettyjen kriteerien puitteissa korvauksia hoidosta. Jos sen sijaan sairastut esimerkiksi kesken lomamatkan, saat hoidon eurooppalaisella sairaanhoitokortillasi, eikä tätä katsota hoitoon hakeutumiseksi.
Voit sopia hoidon järjestelyistä suoraan sen klinikan tai sairaalan kanssa, mihin haluat hakeutua hoidettavaksi. Kysy heiltä hoidon hinnastosta, käytännön järjestelyistä ja aikatauluista.
Paljonko korvauksia voi saada?
Kela myöntää korvauksia EU- ja Eta-maissa, Sveitsissä ja Isossa-Britanniassa annetusta hoidosta ja korvaa kustannuksia enintään sen verran, mitä vastaava hoito olisi maksanut omalla hyvinvointialueellasi Suomessa. Maksat itse aina asiakasmaksun, jonka julkinen terveydenhuolto olisi perinyt Suomessa. Yleisesti ottaen voit saada Kela-korvauksia, jos seuraavat ehdot täyttyvät:
- hoito kuuluu Suomen julkisen terveydenhuollon palveluvalikoimaan
- sinulla olisi ollut oikeus vastaavaan hoitoon myös Suomessa
- haet korvausta 6 kuukauden kuluessa hoidon saamisesta
- jos hoitoa varten olisi tarvittu Suomessa lähete, sinulla on sellainen.
Jos haluat, voit selvittää korvauksen määrän etukäteen pyytämällä Kelasta ennakkoilmoitusta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esität Kelalle hoitoasi koskevan suunnitelman, minkä jälkeen Kela kysyy omalta hyvinvointialueeltasi, millaisia korvauksia voit saada hoidosta. Jos hoito lopulta toteutuu kuten olet etukäteen ilmoittanut, saat korvaukset sen mukaisesti.
Hoitoa varten on mahdollista hakea Kelasta myös ennakkolupaa (lomake S2), jolloin itsellesi jää maksettavaksi vain paikallinen asiakasmaksu, eikä korvauksia tarvitse hakea jälkikäteen.
Huolehdi potilastietojen siirtymisestä
Sinua saattaa mietityttää, miten hoidon tietoja voi katsoa jälkikäteen. Tulevatko ne Omakantaan normaaliin tapaan?
Tällä hetkellä sinun pitää itse huolehtia siitä, että potilastietosi liikkuvat maiden välillä. Pyydä tiedot saamastasi hoidosta klinikalta ja toimita ne Suomessa julkiseen terveydenhuoltoon, missä ne kirjataan järjestelmään. Kun toimit näin, on lääkärin jatkossa mahdollista nähdä, millaisia toimenpiteitä sinulle on tehty toisessa maassa.
Voi myös olla, että ulkomainen klinikka tarvitsee hoitoasi varten Suomessa kirjoitettuja sairaskertomuksiasi. Jos tarvitset hoitoa varten lähetteen, myös se sinun pitää itse toimittaa perille. Yleensä EU-alueen sisällä kirjoitettujen lähetteiden pitäisi käydä eri maissa. Olet vastuussa potilastietojen käännättämisestä, jos sellaiselle on tarvetta.
Miten huolehdin turvallisuudesta?
Myös turvallisuuteen liittyvät asiat mietityttävät, kun matkustat Suomen ulkopuolelle käyttämään terveyspalveluja. Onkin tärkeää, että selvität etukäteen, että valitsemasi klinikka toimii asianmukaisilla luvilla ja tarjoaa luotettavia palveluja.
Jos ulkomailla sattuu potilasvahinko, siihen liittyvät valitukset tai korvausvaatimukset pitää hoitaa kyseisessä maassa, sillä Suomen potilasvakuutus ei kata ulkomailla annettua hoitoa. Jokaisessa EU-maassa on oma rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspiste, mistä voit tiedustella kyseisen maan käytännöistä potilasturvallisuuden osalta.
Jatkohoidon saaminen Suomessa
Jos tarvitset jatkohoitoa Suomessa, voit saada sitä tavalliseen tapaan hyvinvointialueesi julkisessa terveydenhuollossa. Jatkohoidon saamista ei rajoita se, että olet saanut alun perin hoitoa ulkomailla. Mahdollinen jatkohoidon tarve kannattaa kuitenkin selvittää hyvissä ajoin ja sopia asiasta terveydenhuollon kanssa.