Sidosryhmäseminaari Helsingissä 22.10.
18.11.2024
Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspiste ja EU-komissio järjestivät sidosryhmille 22.10.2024 seminaarin, jonka aiheena oli potilaiden tietoisuuden parantaminen oikeuksistaan kansainväliseen sairaanhoitoon. Tilaisuudessa oli esityksiä eri sidosryhmiltä sekä työpaja, jossa ideoimme uusia tapoja tehdä yhteistyötä.
Järjestimme 22.10.2024 sidosryhmäseminaarin aiheesta ”Yhteistyö potilaiden tietoisuuden parantamiseksi”. Tilaisuus toteutettiin yhteistyössä EU-komission terveys- ja elintarviketeollisuusosaston kanssa.
Seminaarin tarkoituksena oli kokoontua yhteen keskustelemaan siitä, miten voimme yhdessä kumppaneiden kanssa edistää potilaiden tietoisuutta oikeuksistaan rajat ylittävään terveydenhuoltoon. Tilaisuudessa käsiteltiin myös eurooppalaisia harvinaissairauksien osaamisverkostoja, joiden tehtävänä on mahdollistaa kansainvälinen yhteistyö harvinaisten sairauksien hoidossa.
Seminaari pidettiin Kelan päätoimitalolla Helsingissä, mutta aamupäivän esityksiä oli mahdollista seurata myös etänä. Osallistujia tilaisuudessa oli kaikkiaan yli 100.
Taustalla tarve viestiä lakimuutoksesta
Rajat ylittävää terveydenhuolto koskevaa lakia uudistettiin Suomessa vuonna 2023. Lakimuutoksen myötä esimerkiksi korvauskäytännöt muuttuivat niissä tilanteissa, joissa henkilö on varta vasten hakeutunut ulkomaille saamaan hoitoa.
Mielestämme nyt oli hyvä aika kutsua koolle kansainvälisen sairaanhoidon parissa työskenteleviä henkilöitä keskustelemaan siitä, miten voimme edistää potilaiden tietoisuutta oikeuksistaan ja mahdollisuuksia saada hoitoa. Eri sidosryhmät voivat antaa asiaan oman organisaationsa näkökulmia, mikä auttaa meitä löytämään uusia tapoja tehdä yhteistyötä.
Esitykset nostivat esille potilaiden kohtaamia haasteita
Seminaaripäivä jakautui kahteen osaan. Aamupäivällä seminaarissa oli esityksiä, joissa eri organisaatiot kertoivat omasta työstään rajat ylittävän terveydenhuollon parissa. Ääneen pääsivät Euroopan komissio, Suomen julkinen terveydenhuolto, Kela, sosiaali- ja terveysalojen kattojärjestö SOSTE, hyvinvointialojen liitto HALI ja Suomen rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspiste.
Seminaarin esitykset käsittelivät esimerkiksi rajat ylittävää terveydenhuoltoa koskevaa lainsäädäntöä ja käytäntöjä, korvausten myöntämistä ja harvinaissairauksien osaamisverkostojen toimintaa. Puhujat myös nostivat esille ulkomailla annettavaan hoitoon liittyviä haasteita, kuten lainsäädännön ja järjestelmän monimutkaisuuden, potilaiden rajalliset resurssit ja maiden väliseen tiedonkulkuun liittyvät ongelmat.
Työpajoissa ideoitiin uusia yhteistyön tapoja
Iltapäivällä järjestimme työpajan, jossa osallistujat pääsivät pienryhmissä keskustelemaan siitä, millaisia ongelmia potilaiden tiedonsaantiin liittyy ja miten voisimme tehdä yhteistyötä niiden vähentämiseksi. Tarkoituksena oli löytää konkreettisia yhteistyön keinoja, joilla kumppanit voisivat tehdä töitä yhdessä.
Pienryhmät nostivat esille useita haasteita liittyen potilaiden mahdollisuuksiin hakeutua hoitoon ulkomaille. Näitä olivat esimerkiksi informaation saaminen käytännöistä ja hoitopaikoista, korvausten hakemiseen liittyvät haasteet, potilaiden resurssien (raha, aika, kielitaito, tukiverkostot) puute ja oikean viranomaisen pariin ohjaamiseen liittyvät ongelmat.
Työpajan osallistujat nostivat esille myös useita ehdotuksia sidosryhmien välisestä yhteistyöstä potilaiden tilanteen parantamiseksi. Näitä olivat esimerkiksi viranomaisten välinen viestinnällinen yhteistyö, terveydenhuollon ammattilaisten kouluttaminen ja informointi, potilastietojen liikkumisen edistäminen sekä yhteistyö potilasjärjestöjen kanssa.
Taustalla EU-komission hanke
Helsingissä järjestetty tilaisuus on osa kansallisten työpajojen sarjaa, joita pidetään eri EU:n jäsenvaltioissa vuosina 2024 ja 2025. Hanke kuuluu EU4Health-ohjelmaan, jossa pyritään vahvistamaan tietoisuutta potilasdirektiivistä ja terveydenhuollosta EU-alueella. Kansallisia työpajoja on yhteensä kymmenen ja niistä Suomen seminaari oli seitsemäs.
Jos sinulla on kysyttävää seminaariin liittyen, olethan meihin yhteydessä yhteyspiste@kela.fi