Muutto Suomeen
Kun muutat Suomeen asumaan, oikeutesi hoitoon määräytyy muuton tarkoituksen ja oleskelusi keston mukaan. Oleskelusi kestoa arvioitaessa tilannettasi tarkastellaan kokonaisuutena.
Jos muutat EU- tai Eta-maasta, Isosta-Britanniasta, Sveitsistä tai Australiasta tilapäisesti Suomeen, sinulla on oikeus lääketieteellisesti välttämättömään hoitoon julkisessa terveydenhuollossa. Muista maista tilapäisesti muuttavilla on yleensä oikeus vain kiireelliseen hoitoon. Jos muutat Suomeen vakinaisesti, olet oikeutettu hoitoon samalla tavalla kuin paikalliset.
Muutatko Suomeen tilapäisesti?
Saat julkisessa terveydenhuollossa kiireellistä hoitoa, jos tarvitset hoitoa tilapäisen Suomessa oleskelusi aikana. Jos olet tullut Suomeen toisesta EU- tai Eta-maasta, Isosta-Britanniasta, Sveitsistä tai Australiasta, voit saada myös muuta lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa, joka ei voi odottaa kotiinpaluutasi. Voit aina käyttää myös Suomen yksityisen terveydenhuollon palveluja, jolloin maksat itse hoitokustannukset.
Jos tulet Suomeen tilapäisesti ja et oleskelusi aikana opiskele, työskentele tai ole eläkkeellä, lue hoito-oikeuksistasi osiossa sairastuminen Suomessa matkaillessa.
Muutatko Suomeen vakinaisesti?
Kaikilla Suomessa vakinaisesti asuvilla on oikeus käyttää julkisen terveydenhuollon palveluja. Suomessa vakinaisesti asuvalla on yleensä kotikunta. Digi- ja väestötietovirasto (DVV) (entinen maistraatti) tekee päätöksen kotikunnasta ja kirjaa sen väestötietojärjestelmään, kun ilmoitat heille vakinaisesta Suomeen muutosta. Hyvinvointialueesi järjestää sinulle julkisen terveydenhuollon palvelut, mutta voit valita palvelut myös hyvinvointialueesi ulkopuolelta.
Jos sinulla ei ole kotikuntaa Suomessa tai hoito-oikeustodistusta, julkisella terveydenhuollolla on oikeus periä sinulta hoitosi todelliset kustannukset. Hoidon kustannukset voivat tällöin nousta huomattavan korkeiksi. Julkinen terveydenhuolto voi kuitenkin luopua hoidon todellisten kustannusten perimisestä, jos olet selkeästi varaton.
Kun muutat vakituisesti Suomeen asumaan, toimi seuraavasti:
- Tee muuttoilmoitus DVV:hen ja ilmoita muutostasi myös entiseen asuinmaahasi. Muista tehdä muuttoilmoitus ajoissa, sillä DVV ei voi kirjata kotikuntaa takautuvasti.
- Jos et ole aiemmin hakenut etuuksia tai Kela-korttia ja olet muuttanut Suomeen, tee etuus- tai Kela-korttihakemuksen lisäksi ilmoitus Suomeen muutosta.
Muuttosi tarkoitus vaikuttaa hoito-oikeuksiisi
Jos muutat Suomeen opiskelijana tai tutkijana, työntekijänä tai eläkeläisenä, sillä on vaikutusta hoito-oikeuksiisi.