Sairastuminen Suomessa matkaillessa
Hätätapauksessa soita yleiseen hätänumeroon 112. Jos tulet EU- tai Eta-maasta, Sveitsistä, Isosta-Britanniasta tai Pohjois-Irlannista, saat lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla tai sen väliaikaisesti korvaavalla todistuksella. Jos tulet Australiasta, sinulla on oikeus lääketieteellisesti välttämättömään hoitoon. Jos tulet muista maista, sinulla on oikeus kiireelliseen hoitoon Suomessa.
Hätätapauksessa soita hätänumeroon 112. Tarvittaessa avuksesi lähetetään ambulanssi tai lääkintähelikopteri. Voit myös asentaa puhelimeesi maksuttoman 112 Suomi -sovelluksen, joka kertoo sijaintisi hätäkeskukselle.
Lataa maksuton 112 Suomi -sovellus
Hätätilanteessa sinulla on oikeus saada kiireellistä sairaanhoitoa kaikkialla Suomen julkisessa terveydenhuollossa. Kiireellisellä hoidolla tarkoitetaan esimerkiksi äkillisen sairastumisen, vamman tai pitkäaikaissairauden vaikeutumisen edellyttämää välitöntä arviota ja hoitoa.
Jos kyse ei ole hätätapauksesta, voit olla yhteydessä oleskelupaikkasi terveyskeskukseen tai sairaalan päivystykseen. Jos mietit, vaatiiko tilanteesi kiireellistä hoitoa, voit soittaa päivystysavun puhelinpalveluun, jonka tavoitat numerosta 116117. Päivystysapu palvelee maksutta lähes koko Suomessa, ympäri vuorokauden.
Tarkista päivystysavun verkkosivuilta, missä päivystysapu toimii.
Voit myös mennä yksityiselle lääkäriasemalle.
Tulen toisesta EU- tai Eta-maasta tai Sveitsistä
Saat lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa Suomen julkisessa terveydenhuollossa, jos sairaanhoitokustannuksistasi vastaa toinen EU- tai Eta-maa tai Sveitsi. Esitä hoidonantajalle eurooppalainen sairaanhoitokortti tai sen korvaava väliaikainen todistus. Jos tulet toisesta Pohjoismaasta, myös virallinen henkilöllisyystodistus tai passi käy.
Lue lisää eurooppalaisesta sairaanhoitokortista
Lääketieteellisesti välttämättömällä hoidolla tarkoitetaan sellaista hoitoa, joka ei voi odottaa kotiinpaluutasi.
Kyse voi olla esimerkiksi
- äkillisestä sairastumisesta,
- pitkäaikaissairauden edellyttämästä hoidosta tai
- raskauden seurannasta tai synnytyshoidosta.
Hoitoa annetaan niin, että voit turvallisesti palata kotiin alkuperäisen suunnitelmasi mukaan. Terveydenhuollon ammattilainen arvioi, millaista hoitoa tarvitset ja kuinka nopeasti sinun on saatava hoitoa.
Olen raskaana
Jos saavut toisesta EU- tai Eta-maasta, Sveitsistä, Isosta-Britanniasta tai Pohjois-Irlannista tai Australiasta, saat tarvitsemasi raskauden ja synnytyksen hoidon julkisessa terveydenhuollossa. Lääkäri arvioi hoidon tarpeesi ja ottaa arviossaan huomioon myös sen, kuinka kauan oleskelet Suomessa.
Olen pitkäaikaissairas
Saat eurooppalaisella sairaanhoitokortilla pitkäaikaissairauden edellyttämää lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa, kun oleskelet tilapäisesti Suomessa. Tähän sisältyy myös sairautesi vaatimat säännölliset hoidot.
Sovi etukäteen hoidonantajan kanssa hoidon järjestämisestä, jos tarvitset säännöllistä hoitoa ollessasi Suomessa. Sellaisia hoitoja, jotka edellyttävät etukäteen sopimista, ovat esimerkiksi dialyysihoito, happiterapia, erityinen astmahoito ja kemoterapia sekä kroonisiin autoimmuunisairauksiin liittyvä sydämen ultraäänitutkimus.
Hoitopaikassa lääkäri arvioi, millaista hoitoa tai tutkimuksia pitkäaikaissairautesi vaatii. Hoitosi perustuu Suomen lainsäädäntöön.
Mitä maksan hoidosta?
Maksat hoidosta saman asiakasmaksun kuin Suomessa vakituisesti asuvat. Jos sairastut äkillisesti ja käytät yksityisen terveydenhuollon palveluja, voit hakea korvauksia joko omasta sairausvakuutuslaitoksestasi tai Kelasta.
Lisäksi voit hakea korvausta lääkkeiden ja matkojen kustannuksista Kelasta, kun ne liittyvät yksityisessä tai julkisessa terveydenhuollossa saamaasi lääketieteellisesti välttämättömään hoitoon. Kela korvaa sinulle kustannukset samalla tavalla kuin Suomessa asuville.
Voit saada korvauksia paluumatkasta toiseen Pohjoismaahan
Kela voi korvata paluumatkastasi tulevia lisäkustannuksia, jos asut vakituisesti toisessa Pohjoismaassa. Korvauksia voi saada, jos olet sairastunut tilapäisen Suomessa oleskelusi aikana ja joudut sairautesi vuoksi käyttämään paluumatkalla kalliimpaa kulkuneuvoa kuin oli alun perin tarkoitus.
Jos minua on laskutettu liikaa
Jos epäilet, että sinulta on virheellisesti laskutettu julkisessa terveydenhuollossa, selvitä asiakasmaksun korjaus suoraan hoidonantajan kanssa.
Voit hakea laskuun muutosta ottamalla yhteyttä laskuun merkittyihin yhteystietoihin. Voit myös hakea korvauksia julkisessa terveydenhuollossa maksamiisi kustannuksiin asuinmaasi sairausvakuutuslaitokselta.
Tulen EU-maiden ulkopuolelta
Sinulla on oikeus kiireelliseen hoitoon Suomen julkisessa terveydenhuollossa. Voit myös käyttää yksityistä terveydenhuoltoa. Vastaat itse kaikista hoitosi kustannuksista, joten on suositeltavaa ottaa matkavakuutus.
Tulen Australiasta
Jos asut vakituisesti Australiassa, sinulla on Suomessa oleskelun aikana oikeus saada lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa julkisessa terveydenhuollossa. Saat hoitoa samalla asiakasmaksulla kuin Suomessa asuva, kun esität voimassa olevan Australian passin. Myös muun maan passi käy, jos siitä käy ilmi rajoittamaton asumisoikeutesi Australiassa. Myös vakituisen asuinosoitteesi täytyy olla Australiassa.
Voit käyttää myös Suomen yksityisen terveydenhuollon palveluja ja hakea lääketieteellisesti välttämättömän hoidon kustannuksiin sairaanhoitokorvauksia Kelasta.
Tulen Isosta-Britanniasta tai Pohjois-Irlannista
Jos olet saapunut Isosta-Britanniasta tai Pohjois-Irlannista ja oleskelet Suomessa tilapäisesti, voit osoittaa oikeutesi lääketieteellisesti välttämättömään hoitoon
- Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin EU-jäsenyyden tai brexitin siirtymäaikana myönnetyllä eurooppalaisella sairaanhoitokortilla,
- ”Citizens Rights” –kortilla tai
- GHIC-korteilla (Global Health Insurance Cards).
Kaikilla näillä korteilla saat lisäksi korvausta yksityisessä terveydenhuollossa annetun hoidon kustannuksista sekä lääkärin määräämien lääkkeiden ja sairauden hoidon vuoksi tehtyjen matkojen kustannuksista.
Olen raskaana
Jos tulet Isosta-Britanniasta, Pohjois-Irlannista tai Australiasta, saat tarvitsemasi raskauden ja synnytyksen hoidon julkisessa terveydenhuollossa. Lääkäri arvioi hoidon tarpeesi ja ottaa arviossaan huomioon myös sen, kuinka kauan oleskelet Suomessa.
Jos tulet muista maista, sinulla on oikeus kiireelliseen synnytykseen tai raskauteen liittyvään hoitoon. Maksat hoidon kustannukset itse.
Olen pitkäaikaissairas
Jos tulet Isosta-Britanniasta tai Pohjois-Irlannista, saat lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa pitkäaikaissairauteesi eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, ”Citizens Rights” –kortilla tai GHIC-korteilla. Jos tulet Australiasta, esitä voimassa oleva Australian passi.
Jos tulet muista maista, sinulla on oikeus vain kiireelliseen hoitoon Suomessa, ja maksat hoidon itse.
Sovi etukäteen hoidonantajan kanssa hoidon järjestämisestä, jos tarvitset hoitoa, kun olet Suomessa.