Hoito Suomessa
Miten saan hoitoa, jos sairastun matkaillessani Suomessa?
Jos sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti, saat korttia näyttämällä lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa Suomen julkisessa terveydenhuollossa. Lääketieteellisesti välttämätön hoito tarkoittaa sellaista hoitoa, joka ei voi odottaa kotiinpaluutasi.
Jos asut vakituisesti Australiassa, saat lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa näyttämällä passisi. Jos tulet toisesta Pohjoismaasta, voit eurooppalaisen sairaanhoitokortin sijaan näyttää passisi tai virallisen henkilöllisyystodistuksen.
Löydät lisätietoja hoidon saamisesta ja hoidon kustannuksista sairastuminen Suomessa matkaillessa -sivulta sekä Suomen terveydenhuollosta kertovasta maakuvauksesta.
Voinko hakeutua Suomeen hoitoon? Miten hoidon järjestelyistä sovitaan?
Voit vapaasti hakeutua Suomeen sekä julkiseen että yksityiseen terveydenhuoltoon, jos olet sairausvakuutettu toisessa EU-maassa. Saat hoitoa samalla tavalla kuin paikalliset asukkaat. Jos et ole sairausvakuutettu toisessa EU-maassa, voit hakeutua omalla kustannuksellasi Suomen julkiseen tai yksityiseen terveydenhuoltoon. Hoidonantajilla ei kuitenkaan ole velvollisuutta ottaa sinua hoitoon.
Etsi haluamasi hoidonantaja ja sovi suoraan hoidonantajan kanssa hoidon järjestelyistä. Selvitä omasta sairausvakuutuslaitoksestasi, korvaako se hoitoon hakeutumisen kustannuksia. Jos sinulla on EU-asetuksen 883/2004 mukainen ennakkolupa, maksat Suomen julkisessa terveydenhuollossa hoidosta saman asiakasmaksun kuin paikalliset asukkaat. Muussa tapauksessa maksat itse koko hoidon kustannukset.
Löydät verkkosivuiltamme neuvoja sopivan hoitopaikan etsimiseen sekä 7 kohdan muistilistan, jos hakeudut Suomeen hoitoon ennakkoluvalla.
Miten saan tietoa hoitomahdollisuuksista Suomesta?
Jos hakeudut hoitoon Suomeen, sinun tulisi ensisijaisesti itse selvittää hoitomahdollisuuksiasi suoraan hoidonantajilta. EU-terveydenhoito.fi-sivustolta löydät hyvinvointialueiden, päivystävien sairaaloiden, synnytyssairaaloiden ja harvinaissairauksien yksiköiden yhteystiedot. Julkisten terveysasemien ja hammaslääkärien yhteystietoja voit etsiä hyvinvointialueiden verkkosivuilta tai Suomi.fi-verkkopalvelusta. Voit etsiä yksityisiä hoidonantajia hakukoneilla.
Mistä saan tietoa hoidon hinnoista Suomessa?
Julkisen terveydenhuollon asiakasmaksujen enimmäismäärät ja joidenkin yksityisten palvelutuottajien keskimääräiset hintatiedot on koottu EU-terveydenhoito.fi-sivustolle. Julkisen terveydenhuollon hintatietoja löytyy myös hyvinvointialueiden sivuilta. Hintatietoja kannattaa etsiä myös palveluntarjoajien omilta verkkosivuilta. Voit kysyä hintoja myös suoraan hoidonantajalta.
Tarvitsenko lähetteen, jos tulen Suomeen hoitoon?
Jos tarvitset erikoissairaanhoitoa, tarvitset lähetteen. Selvitä suoraan hoidonantajalta, millaisen lähetteen tarvitset. Hoidonantajan pitää hyväksyä toisessa EU-maassa kirjoitettu lähete, jos siinä on kaikki tarvittavat tiedot. Yleensä lähete pitää olla kirjoitettu suomeksi tai ruotsiksi, mutta hoidonantaja saattaa hyväksyä myös englanninkielisen lähetteen. Jos tarvitset lähetteestä käännöksen, sinun on maksettava käännöskustannukset itse.
Voiko sairaala kieltäytyä hoitamasta minua, jos haluan hakeutua hoitoon Suomeen?
Hoitoon hakeutumisella tarkoitetaan tilannetta, jossa potilas matkustaa Suomeen varta vasten saadakseen hoitoa. Jos olet sairausvakuutettu toisessa EU-maassa ja haluat hakeutua Suomeen hoitoon, sinulla on oikeus saada hoitoa samoin perustein kuin paikalliset asukkaat. Terveydenhuollon ammattilainen arvioi tarpeesi hoitoon. Sinun on odotettava samassa hoitojonossa kuin paikalliset asukkaat.
Jos hakeudut Suomeen hoitoon EU-alueen ulkopuolelta, sairaala voi itse päättää tarjoaako se sinulle hoitoa vai ei. Ota yhteyttä suoraan siihen sairaalaan, johon haluaisit hakeutua hoitoon ja kysy, voivatko he tarjota sinulle hoitoa.
Sairaala voi rajoittaa myös EU-maista hoitoon hakeutuvien potilaiden vastaanottamista, jos se on välttämätöntä kunnan asukkaiden terveydenhuollon turvaamiseksi. Rajoitus voi kestää enintään 12 kuukautta ja siitä täytyy tehdä ilmoitus. Voit kysyä Suomen rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspisteeltä, onko jokin sairaala tehnyt ilmoituksen ulkomaisten potilaiden hoidon rajoittamisesta.
Voinko hakeutua Suomeen synnyttämään?
Jos olet sairausvakuutettu toisessa EU-maassa, voit hakeutua Suomeen synnyttämään. Saat hoitoa samalla tavalla kuin paikalliset asukkaat, mutta vastaat itse hoidon koko kustannuksista. Selvitä etukäteen omasta sairausvakuutuslaitoksestasi, voitko saada korvauksia hoidon kustannuksista. Jos sinulla on EU-asetuksen 883/2004 mukainen ennakkolupa, maksat hoidosta itse ainoastaan saman asiakasmaksun kuin paikalliset asukkaat.
Jos tulet EU-alueen ulkopuolelta, sairaalalla ei ole velvollisuutta tarjota sinulle synnytyshoitoa. Selvitä hoitomahdollisuuksiasi suoraan haluamaltasi synnytyssairaalalta. Vastaat itse hoidon koko kustannuksista.
Löydät synnytyssairaaloiden yhteystiedot verkkosivuiltamme. Tutustu myös hoitoon hakeutujan muistilistaan.
Mikä tarkoittaa terveydenhuollon palveluvalikoima Suomessa?
Terveydenhuollon palveluvalikoimalla tarkoitetaan julkisin varoin rahoitettuja terveydenhuollon palveluita. Palvelut sisältävät julkisen terveydenhuollon lisäksi myös ne yksityiset terveyspalvelut, joista Kela maksaa korvauksen. Palveluvalikoimalla on merkitystä esimerkiksi silloin, jos haluat hakeutua hoitoon toiseen EU- tai Eta-maahan tai Sveitsiin. Et voi saada Kela-korvausta tai ennakkolupaa sellaisesta hoidosta, joka ei kuulu Suomen palveluvalikoimaan. Poikkeuksena ovat harvinaissairaudet, joihin voi joissain tilanteissa saada ennakkoluvan.
Suomessa terveydenhuollon palveluvalikoimaa määrittelee palveluvalikoimaneuvosto Palko.
Mitä ovat harvinaissairauksien osaamisverkostot ja miten niihin voi olla yhteydessä?
Eurooppalaiset harvinaissairauksien osaamisverkostot ovat virtuaalisia asiantuntijaverkostoja. Niiden tarkoituksena on toimia lääkäreiden apuvälineenä harvinaissairauksien diagnosoinnissa, hoidossa ja tutkimuksessa. Potilas ei ole itse yhteydessä osaamisverkostoihin, vaan yhteyshenkilönä toimii aina hoitava lääkäri.
Lue lisää harvinaissairauksien osaamisverkostoista terveydenhuollon ammattilaisille-osiosta