Hoidon erityistilanteet ulkomailla

Tästä osiosta löydät tietoa hoidon erityistilanteista ulkomailla, kuten raskaudesta ja synnytyksestä, pitkäaikaissairauksien hoidosta, kuntoutuksesta, apuvälineistä ja sairaalasiirroista.


Tällä sivulla:

Raskaus ja synnytys ulkomailla

Saat hoitoa raskauden ja synnytyksen takia eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, kun oleskelet tilapäisesti ulkomailla. Voit myös matkustaa raskauden hoitoa tai synnytystä varten ulkomaille.

Synnytys toisessa EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa tai Pohjois-Irlannissa

Kun oleskelet tilapäisesti ulkomailla esimerkiksi lomamatkalla 

  • Saat raskauteen ja synnytykseen liittyvää hoitoa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla julkisessa terveydenhuollossa. 
  • Maksat hoidosta saman asiakasmaksun kuin paikalliset asukkaat. 
  • Jos maksat hoidon kustannukset itse, voit saada korvauksia Kelasta tai hoitoa antaneen maan sairasvakuutuslaitoksesta. 
  • Ongelmatilanteissa voit olla yhteydessä Kelan kansainvälisten asioiden keskukseen. 

Kun matkustat raskauden hoitoa tai synnytystä varten ulkomaille 

  • Etsi sopiva hoitopaikka ja sovi hoidonantajan kanssa hoidon tai synnytyksen järjestelyistä. 
  • Maksat itse hoidon kustannukset ja voit hakea korvauksia jälkikäteen Kelasta. 
  • Et voi käyttää eurooppalaista sairaanhoitokorttia. 
  • Voit myös hakea ennakkolupaa ulkomailla synnyttämistä varten. 

Mikä on ennakkolupa?

Tutustu myös: Haluan matkustaa hoitoon ulkomaille

Jäikö jokin mietityttämään? Kysy Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspisteeltä!

Synnytys muissa maissa

Jos oleskelet tilapäisesti muualla kuin EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa tai Pohjois-Irlannissa ja synnytyksesi käynnistyy, vastaat itse synnytyksen kustannuksista. Jos sinulla on matkavakuutus, selvitä kustannuksien korvaaminen omasta vakuutusyhtiöstäsi.

Jos matkustat EU-maiden ulkopuolelle synnytystä varten, vastaat itse kaikista kustannuksista etkä voi saada Kelasta tähän korvauksia.

Pitkäaikaissairauksien hoito ulkomailla 

EU- ja Eta-maissa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa ja Pohjois-Irlannissa saat pitkäaikaissairauden edellyttämää lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla ja maksat hoidostasi saman asiakasmaksun kuin paikalliset asukkaat. Jos olet maksanut hoitosi kustannukset itse, voit hakea korvauksia Kelasta.

Hoitopaikan terveydenhuollon ammattilainen päättää, millaista hoitoa tarvitset. Hoito määräytyy aina oleskelumaan käytäntöjen mukaan ja voi poiketa Suomen käytännöistä.

Voit myös vapaasti matkustaa hoitoa varten EU- ja Eta-maihin, Sveitsiin, Isoon-Britanniaan tai Pohjois-Irlantiin. Kela korvaa kustannuksia enintään sen verran, mitä vastaavassa tilanteessa annettu hoito olisi maksanut Suomessa omalla hyvinvointialueellasi.

Euroopan ulkopuolella oikeutesi hoitoon määräytyy kohdemaan lainsäädännön mukaan ja maksat yleensä itse hoitosi kustannukset.

Sovi hoidosta etukäteen, jos se edellyttää ennakkojärjestelyjä

Jos sairautesi edellyttää säännöllistä hoitoa tilapäisen ulkomailla oleskelusi aikana, sovi etukäteen hoidonantajan kanssa hoidon järjestämisestä. Tällaisia hoitoja ovat esimerkiksi dialyysihoito, happiterapia sekä kemoterapia.

Lisätietoa voit saada myös EU- ja Eta-maiden yhteyspisteistä.

Apuvälineet ulkomailla

Jos sairastut ulkomailla ja saat kiireellistä tai muuta lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa, voit saada apuvälineen käyttöösi hoidonantajalta.

Mailla on hyvin erilaisia käytäntöjä apuvälineiden hankinnassa ja luovutuksessa. Joissain maissa apuvälineen saaminen on osa hoitoa. Esimerkiksi Pohjoismaissa saat yleensä kyynärsauvat käyttöösi suoraan hoidonantajalta. Joissakin maissa joudut ostamaan tai vuokraamaan apuvälineen käyttöösi. Jos apuvälineet ovat osa hoitosi kustannuksia, voit saada myös niistä korvauksia.

Apuvälinekustannukset ulkomailla

Ulkomailla vastaat yleensä itse kaikista apuvälineeseen tai sen käyttöön liittyvistä kustannuksista. Eri maissa on erilaiset käytännöt apuvälineiden toimittamiselle.

Jos apuvälineesi rikkoutuu ulkomailla, vastaat itse sen korjauksesta. Suomalaisviranomaiset eivät yleensä korvaa ulkomailla aiheutuneita apuvälineiden huolto- tai korjauskuluja. Jos sinulla on oikeus apuvälineeseen Suomessa ja haluat uuden apuvälineen Suomesta rikkoutuneen tilalle, vastaat itse apuvälineen toimittamisen järjestelyistä ja kuljetuskustannuksista.

Jos muutat ulkomaille, voit ottaa käytössäsi olevat apuvälineet mukaasi

Jos muutat toiseen EU- tai Eta-maahan, Sveitsiin, Isoon-Britanniaan tai Pohjois-Irlantiin

Yleensä voit saada tarvitsemasi apuvälineen uudesta asuinmaastasi. Kohdemaan sairausvakuutuslaitos tai muu terveydenhuollosta vastaava viranomainen osaa yleensä parhaiten antaa lisätietoja apuvälineiden saamisesta ja hankinnasta.

Jos sinulla on Suomessa kotikunta tai jos Suomi vastaa hoitokustannuksistasi muuttosi jälkeen:

  • Voit huollattaa, korjauttaa tai uusia käytössäsi olevaa apuvälinettä julkisessa terveydenhuollossa Suomessa ollessasi.
  • Jos tarvitset uuden apuvälineen, voit hakea sitä joko uudesta asuinmaastasi tai Suomen julkisesta terveydenhuollosta.
  • Jos haluat Suomesta uuden apuvälineen tai huollatat apuvälinettä Suomessa, vastaat itse sen kuljetuskustannuksista.

Jos sinulla ei ole Suomessa kotikuntaa eikä Suomi vastaa hoitokustannuksistasi muuton jälkeen:

  • Et pääsääntöisesti voi huollattaa, korjauttaa tai uusia apuvälinettä Suomessa.
  • Voit kuitenkin ottaa apuvälineen mukaasi ulkomaille.
  • Jos tarvitset muuttosi jälkeen uuden apuvälineen, sinun pitää itse selvittää asia asuinmaasi kanssa.

Jos sinulle on myönnetty käyttöösi merkittävä apuväline tai proteesi ennen muuttoasi:

  • Suomi voi tietyissä EU-tilanteissa vastata apuvälineen huoltokustannuksista myös muuttosi jälkeen.
  • Merkittäväksi apuvälineeksi luokitellaan sellaiset apuvälineet, jotka on tehty sinulle mitoitettuna.
  • Jos et ole varma, onko apuvälineesi luokiteltavissa merkittäväksi apuvälineeksi, ole yhteydessä Kelaan.
  • Jos sinulle on myönnetty merkittävä apuväline, mutta et ole ehtinyt saada sitä käyttöösi muuttohetkellä, oikeutesi saada apuväline säilyy muutostasi huolimatta.
  • Huomaathan, että merkittävän apuvälineen huolto ei kuitenkaan tarkoita rikkinäisen apuvälineen korjaamista vaan muita apuvälineestä mahdollisesti aiheutuvia huoltotarpeita. Tällaisia ovat esim. kuulokojeen virittäminen tai opaskoiran lisäkouluttaminen.
Jos muutat muihin maihin

Kun muutat muualle kuin EU- tai Eta-maahan, Sveitsiin, Isoon-Britanniaan tai Pohjois-Irlantiin, voit ottaa apuvälineet mukaasi.

Jos sinulla on Suomessa kotikunta:

  • Voit huollattaa, korjauttaa tai uusia käytössäsi olevaa apuvälinettä julkisessa terveydenhuollossa Suomessa ollessasi.
  • Jos tarvitset uuden apuvälineen, voit hakea sitä joko uudesta asuinmaastasi tai Suomen julkisesta terveydenhuollosta.
  • Jos haluat uuden apuvälineen Suomesta, vastaat itse sen kuljetuskustannuksista.

Jos sinulla ei ole Suomessa kotikuntaa:

  • Et voi huollattaa käytössäsi olevaa apuvälinettä Suomessa.
  • Voit kuitenkin ottaa apuvälineen mukaasi ulkomaille.
  • Jos tarvitset muuttosi jälkeen uuden apuvälineen, sinun täytyy itse selvittää asia asuinmaasi kanssa.  

Kuntoutus ulkomailla

Voit vapaasti hakeutua ulkomaille käyttämään kuntoutuspalveluja. Selvitä mahdollisuutesi kuntoutukseen ulkomailla joko vakuutusyhtiön tai Kelan kanssa. Kuntoutuspalvelut ulkomailla voivat olla erilaisia kuin Suomessa sinulle annettava kuntoutus olisi.

Voit saada Kelalta korvausta ulkomailla annetun kuntoutuksen kustannuksiin, jos hoidonantaja on päättänyt, että kuntoutus on lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa. Joissain tapauksissa kuntoutusta voi saada myös eurooppalaisella sairaanhoitokortilla. Yleensä kuntoutus ei kuitenkaan ole lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa.

Sairaalasiirto ulkomailta Suomeen ja Suomesta ulkomaille

Potilas pitää aina hoitaa sellaiseen kuntoon, että hänen on turvallista matkustaa kotiin. Sairaalasiirtojen toteuttaminen on harkinnanvaraista ja niihin liittyvistä järjestelyistä vastaa yleensä hoidonantaja. Sairaalasiirron kustannuksista vastaa hoidonantaja tai potilas itse.

Kelasta on mahdollista saada korvauksia sairaalasiirtoon liittyvistä kustannuksia rajalta, lentokentältä tai satamasta Suomessa sijaitsevaan sairaalaan. Korvauksia voidaan maksaa silloin, kun olet maksanut itse kuljetuksesta aiheutuvat kustannukset.

Kuka maksaa maiden välisen sairaalasiirron kustannukset?
  • Jos olet Suomessa sairaalahoidossa julkisessa terveydenhuollossa ja sinut siirretään jatkohoitoon toiseen maahan, kustannukset maksaa yleensä hoidonantaja Suomessa.
  • Jos taas olet saanut hoitoa ulkomailla sairaalassa ja tarvitset sairaalasiirron jatkohoitoon Suomeen, siirtokuljetuksen kustannuksista on sovittava etukäteen. Laskun kustannuksista maksat joko sinä itse, vastaanottava sairaala Suomessa tai vakuutusyhtiösi. 
  • Maksat kustannukset aina itse, jos siirtokuljetus tehdään omasta tahdostasi ilman hoidonantajan päätöstä.
  • Maksat siirtokuljetuksen kustannukset yleensä itse, jos saat hoitoa yksityisessä terveydenhuollossa.
  • Jos tarvitset sairaalasiirron Pohjoismaiden välillä, hoidonantajasi voi järjestää siirtokuljetuksen sairaalasta toiseen puolestasi. Silloin sinun ei tarvitse maksaa siirtokuljetusta itse. Siirrosta vastaa hoidonantaja. Saat lisätietoa Pohjoismaisesta sosiaaliturvasopimuksesta.
Pitkäaikaishoidossa olevan henkilön muutto toiseen Pohjoismaahan

Jos olet pitkäaikaisessa laitoshoidossa ja muutat pohjoismaasta toiseen, hoitosi järjestämisestä, sen kustannuksista ja niihin liittyvän vastuun siirtämisestä maasta toiseen sovitaan muuttoasi koskevassa sopimuksessa. Sopimuksen tekevät sosiaalipalveluista vastaavat viranomaiset.

Kustannusvastuu voi siirtyä muuttopäivänä tai sille voidaan sopia esimerkiksi kuuden kuukauden siirtymäaika. Sopimuksessa sovitaan yleensä myös, kuka maksaa matkasi ja miten avustamisestasi huolehditaan matkan aikana.

Lue lisää: Pohjoismainen sosiaalipalvelusopimus

Tutustu myös näihin aiheisiin: