Bulgaria
Hätätilanteissa saat apua soittamalla numeroon 112.
Hoitoon pääsy
Saat eurooppalaisella sairaanhoitokortilla (European Health Insurance Card, EHIC) lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa, kun oleskelet tilapäisesti Bulgariassa. Lääketieteellisesti välttämätön hoito on sellaista hoitoa, joka ei voi odottaa kotiinpaluuta. Saatat tarvita tällaista hoitoa esimerkiksi äkillisen sairastumisen tai tapaturman seurauksena.
Voit saada hoitoa myös raskauteen, synnytykseen tai pitkäaikaissairauteen liittyen. Jos sairautesi edellyttää säännöllistä hoitoa ulkomailla oleskelun aikana, ota yhteyttä hoidon tarjoajaan etukäteen ja sovi hoidon järjestämisestä.
Eurooppalainen sairaanhoitokortti ei takaa ilmaista hoitoa, vaan maksat hoidosta saman verran kuin paikalliset. Suosittelemme kantamaan mukana myös paperikopioita kortista. Jos sinulle ei ole eurooppalaista sairaanhoitokorttia tai sitä ei jostain syystä hyväksytä, joudut maksamaan hoidon kustannukset itse. Voit tällöin hakea korvausta jälkikäteen Kelasta.
Ennen kuin menet hoitoon, sinun kannattaa varmistaa, että palveluntuottajalla (esimerkiksi lääkäri, sairaala, laboratorio, apteekki) on sopimus Bulgarian kansallisen sairausvakuutuskassan kanssa. Myös yksityisiä sairaanhoitopalveluita on saatavilla Bulgariassa. Jos saat hoitoa yksityisellä puolella, joudut maksamaan kaikki kulut itse.
Julkisen puolen terveydenhuollon saatavuus Bulgariassa vaihtelee. Maaseudulla lääkäri- ja sairaalapalveluja on saatavilla rajallisemmin kuin suuremmissa kaupungeissa. Huomaa, että Bulgarian vuoristokohteiden pelastuspalvelut eivät kuulu pakollisen sairausvakuutuksen piiriin. Jos haluat vakuutusturvan vuoristossa ollessasi, sinun on hankittava yksityinen vakuutus, joka kattaa vuoristo-onnettomuudet. Muutoin vastaat kaikista kustannuksista itse.
Äkillinen sairastuminen
Lääkäri
Jos tarvitset lääkäriä, etsi yleislääkäri, jolla on sopimus kansallisen sairausvakuutuskassan (National Health Insurance Fund, NHIF) kanssa. Useimmilla lääkäreillä on tällainen sopimus. Voit pyytää lääkärien yhteystietoja kansallisesta sairausvakuutuskassasta tai joltain paikallisista sairauskassoista. Näytä vastaanotolla eurooppalainen sairaanhoitokorttisi ja henkilötodistuksesi. Näin maksat hoidosta ainoastaan käyntimaksun.
Erikoislääkärille pääset yleislääkärin antamalla lähetteellä. Hoidosta peritään aina käyntimaksu. Jos menet erikoislääkärille ilman lähetettä, joudut maksamaan hoidosta täyden hinnan.
Hammaslääkäri
Hammaslääkärille voit mennä ilman lähetettä. Jos hammaslääkärillä on sopimus kansallisen sairausvakuutuskassan kanssa, saat hoidon omavastuumaksun hinnalla, kun esität eurooppalaisen sairaanhoitokortin ja henkilötodistuksen. Maksun suuruus riippuu toimenpiteestä. Kansallisen sairausvakuutuskassan kattaman hammashoidon laajuus on erittäin rajoitettu.
Lääkkeet
Jos sinulle määrätään lääkkeitä kaavakkeella nro 5, sinun täytyy noutaa lääkkeet apteekista, jolla on sopimus kansallisen sairausvakuutuskassan kanssa. Kun esität eurooppalaisen sairaanhoitokortin, saat lääkkeet joko ilmaiseksi tai alennetulla hinnalla. Jos saat lääkemääräyksen jollain muulla kaavakkeella kuin nro 5:llä, et saa lääkkeistäsi mitään korvausta ja voit noutaa lääkkeet mistä tahansa apteekista.
Sairaalahoito
Sairaalahoitoon tarvitaan lääkärin lähete, paitsi jos kyseessä on hätätilanne. Mene sairaalaan, jolla on sopimus kansallisen sairausvakuutuskassan kanssa, ja esitä lähetteesi sekä eurooppalainen sairaanhoitokorttisi ja henkilötodistuksesi. Sinua pyydetään täyttämään ilmoitus, jonka mukaan Bulgariassa oleskelusi syynä ei ole hoidon saaminen. Tällöin sinun pitäisi joutua maksamaan vain päivämaksu per sairaalassaolopäivä ja mahdolliset hoitotarvikkeista kertyneet erilliskulut, joita kansallinen sairausvakuutuskassa ei kata. Päivämaksua peritään vain kymmeneltä ensimmäiseltä hoitopäivältä per vuosi. Sairaalasta kotiutumisen jälkeen sinulla on oikeus kahteen ilmaiseen jälkitarkastukseen. Ambulanssikuljetus on hätätilanteissa ilmaista.
Jos tarvitset terveydentilasi vuoksi erityiskuljetusta, kun palaat Suomeen, joudut maksamaan matkakulut kokonaan itse. On suositeltavaa ottaa matkavakuutus, joka kattaa tällaiset kulut. Tietoa sairaanhoidon korvauksista saat Bulgarian kansallisesta sairausvakuutuskassasta.
Lue lisää äkillisestä sairastumisesta Euroopassa.
Lue lisää ulkomailla annetun hoidon korvauksista.
Hyödyllisiä sivustoja
Jos haluat matkustaa Bulgariaan käyttääksesi siellä terveydenhuoltopalveluja, sinun kannattaa lukea sivuiltamme yleistietoa hoitoon hakeutumisesta ulkomaille. Tarkempia tietoja terveydenhoidosta Bulgariassa saat ottamalla yhteyttä Bulgarian kansallisen yhteyspisteeseen.
Hoidon laatu ja turvallisuus
Potilasvahingon sattuessa noudatetaan aina hoitoa antavan maan lainsäädäntöä ja potilasvakuutuksia. Jos olet tyytymätön saamaasi hoitoon, pyri ensisijaisesti selvittämään asia sinua hoitaneen tahon kanssa. Jos haluat tehdä valituksen, Bulgarian kansallinen yhteyspiste voi auttaa sinua löytämään oikean viranomaisen.
Terveydenhuoltojärjestelmä
Bulgarian terveydenhuoltojärjestelmä perustuu malliin, joka koostuu pakollisesta sosiaalisairausvakuutuksesta ja vapaaehtoisesta sairausvakuutuksesta. Julkista sairausvakuutusta hoitaa kansallinen sairausvakuutuskassa (National Health Insurance Fund, NHIF). Kansallinen sairausvakuutuskassa on julkinen laitos, joka hoitaa Bulgarian pakollista sairausvakuutusta. Kassa on jaettu alueellisten keskuskaupunkien mukaan 28 alajaostoon eli paikalliseen sairauskassaan. Kansallinen sairasvakuutuskassa sopii vuosittain Bulgarian lääkäreiden ja hammaslääkäreiden ammattiliittojen kanssa etupaketeista ja palveluiden hinnoista.
Terveydenhuollon palveluntuottajat ovat autonomisia, itsehallinnollisia järjestöjä. Yksityinen sektori kattaa tärkeimmän sairaan- ja hammashoidon sekä lääkesektorin, suurimman osan erikoistuneesta avohoidosta ja osan sairaaloista.