Kanadan Quebec
Hätätilanteissa saat apua soittamalla numeroon 911.
Sosiaaliturvasopimus
Suomella on sosiaaliturvasopimusjärjestely Kanadan Québecin osavaltion kanssa. Oikeus saada sairaanhoitoa koskee
- Québecissä tilapäisesti työskenteleviä
- Suomesta Québeciin lähetettyjä työntekijöitä
- tutkijoita ja opiskelijoita
- edellä mainittujen perheenjäseniä.
Muissa tilanteissa, esimerkiksi turistimatkalla, vastaat itse Québecissä annetun hoidon kustannuksista. Siksi on suositeltavaa, että otat kattavan matkavakuutuksen.
Jos lähdet Québeciin työskentelemään tilapäisesti, lähetettynä työntekijänä, tutkijana, opiskelijana tai edellä mainittujen perheenjäsenenä, sinun on ensin rekisteröidyttävä Québecin sairausvakuutuslaitoksessa (Régie de l’assurance maladie), jotta voit saada sairaanhoitoa kuten paikalliset. Rekisteröitymisen jälkeen olet oikeutettu muun muassa lääkärinhoitoon, sairaalahoitoon sekä osin hammashoitoon. Saat myös käyttöösi paikallisen sairausvakuutuskortin (Health Insurance Card). Lue lisää rekisteröitymisestä sivulta Muutto ulkomaille.
Terveydenhuolto ja sairaanhoito
Lääkäri
Suurin osa lääkäreistä kuuluu sairausvakuutusjärjestelmän piiriin. Hoito on ilmaista, kun esität lääkärissä käynnin yhteydessä Québecin sairausvakuutuslaitoksen myöntämän sairausvakuutuskortin. Sairausvakuutuslaitos korvaa suoraan näille lääkäreille heidän antamansa hoidon kustannukset. Tarkista lääkäriltä etukäteen, kuuluuko hän järjestelmän piiriin.
Pieni osa lääkäreistä ei hyväksy sairausvakuutuskorttia. He laskuttavat asiakasta, joka voi jälkikäteen hakea korvausta sairausvakuutuskassalta. Lääkärin on kerrottava asiasta asiakkaalle.
Lisäksi on joitakin sairausvakuutuksen ulkopuolella toimivia lääkäreitä (non-participants), jotka eivät hyväksy sairausvakuutuskorttia. Heidän antamastaan hoidosta et voi hakea jälkikäteen korvauksia. Myös –non-participants-lääkäreiden on kerrottava asiasta potilaalle.
Sairaalahoitoa varten tarvitset yleensä lääkärin lähetteen. Jos tarvitset kiireellistä sairaanhoitoa, voit mennä suoraan sairaalaan. Kiireellinen sairaalahoito on maksutonta, jos sinulla on Québecin sairausvakuutuslaitoksen myöntämä sairausvakuutuskortti.
Hammaslääkäri
Hammaslääkärikulut pitää maksaa itse. Työsuhteen kautta saatu vakuutus voi kuitenkin kattaa osittain tai kokonaan työntekijän ja perheenjäsenten hammaslääkärikulut. Lasten hammashoidosta kerrotaan lisää Kanadan Quebecin sairausvakuutuslaitoksen (Régie de l’assurance maladie) sivuilla englanniksi tai ranskaksi. Ala-asteikäisille lapsille on myös tarjolla hammashoitoa koulupäivän aikana. Osalla kouluista käy kiertävä hammaslääkäri, joka puhdistaa ja tutkii hampaat.
Lääkkeet
Lääkekorvaukset kuuluvat julkisen sairausvakuutusjärjestelmän piirissä vain tietyille ryhmille. Saadakseen korvausta lääkärin määräämistä lääkkeistä henkilön tulee olla vakuutettu erillisessä lääkevakuutusjärjestelmässä (Public Prescription Drug Insurance Plan), johon on oikeus vain yli 65-vuotiailla, vähävaraisilla ja niillä henkilöillä, jotka eivät voi ottaa yksityistä vakuutusta.
Jos sinulla ei ole julkista vakuutusta, sinun kannattaa ottaa yksityinen vakuutus. Yksityisen vakuutuksen voit saada esimerkiksi työsuhteen tai ammattiliiton kautta. Kun sinulla on yksityinen vakuutus, saat lääkkeistä korvauksen vakuutusehtojen mukaisesti.
Terveydenhuolto ja sairaanhoito Kanadassa
Tilapäisesti Kanadaan matkustaville terveydenhoidon palvelut ovat erittäin kalliita. Pelkkä lääkärin vastaanotolla käyminen voi maksaa yli sata Kanadan dollaria, ja sairaalakulut voivat nousta useisiin tuhansiin Kanadan dollareihin. Siksi sinun kannattaa hankkia kattava matkavakuutus, kun matkustat Kanadaan.
Kanadassa on kansallinen sairausvakuutusohjelma, jolla pyritään varmistamaan, että jokainen on kohtuullisen välimatkan päässä välttämättömistä terveydenhoidon palveluista. Kanadan sairausvakuutukseen kuuluvat henkilöt maksavat maksut ennakkoina, mutta tilapäisesti maassa olevat maksavat täyden hinnan palveluista.
Terveydenhuollon palvelut ovat Kanadassa yleisesti ottaen hyvät, ja esimerkiksi erikoislääkäreiden ja laboratorioiden palveluja on kattavasti. Erikoislääkärillä käyntiin tarvitset yleislääkärin lähetteen. Kansalliseen vakuutusohjelmaan kuulumattomilla voi kuitenkin joskus olla hankalaa päästä nopeasti ja vaivattomasti lääkärin vastaanotolle. Yksityisellä lääkäriasemalla hoitoa voi saada nopeammin. Yksityislääkärikäynnin voit joutua maksamaan ensin itse, vaikka olisit ottanut matkavakuutuksen