Hoitoon pääsy

Saat eurooppalaisella sairaanhoitokortilla (European Health Insurance Card, EHIC) lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa, kun oleskelet tilapäisesti Luxemburgissa. Lääketieteellisesti välttämätön hoito on sellaista hoitoa, joka ei voi odottaa kotiinpaluuta. Saatat tarvita tällaista hoitoa esimerkiksi äkillisen sairastumisen tai tapaturman seurauksena.

Voit saada hoitoa myös raskauteen, synnytykseen tai pitkäaikaissairauteen liittyen. Jos sairautesi edellyttää säännöllistä hoitoa ulkomailla oleskelun aikana, ota yhteyttä hoidon tarjoajaan etukäteen ja sovi hoidon järjestämisestä.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti ei takaa ilmaista hoitoa, vaan maksat hoidosta saman verran kuin paikalliset. Suosittelemme kantamaan mukana myös paperikopioita kortista. Jos sinulle ei ole eurooppalaista sairaanhoitokorttia tai sitä ei jostain syystä hyväksytä, joudut maksamaan hoidon kustannukset itse. Voit tällöin hakea korvausta jälkikäteen Kelasta.

Luxemburgissa sairaanhoidon kustannukset on ensin maksettava itse. Tämän jälkeen voit hakea korvausta Luxemburgin kansallisesta sairasvakuuskassasta (Caisse nationale de santé, CNS). Sillä on useita paikallisia toimipisteitä Luxemburgissa. Yhteystiedot löydät  CNS:n verkkosivuilta (englanniksi).

Korvaushakemuksesi tulee sisältää seuraavat dokumentit: alkuperäinen lasku, pankkitietosi (pankin myöntämän ”relevé d’identité bancaire” eli RIB-todistuksen muodossa) sekä kopio eurooppalaisesta sairaanhoitokortista.

Esitä aina voimassa oleva eurooppalainen sairaanhoitokorttisi, kun käytät mitä tahansa terveyspalvelua (lääkäri, sairaala, apteekki). Näin henkilökunta tietää, että hoitoosi tulee soveltaa Luxemburgin virallisia korvaustaksalistoja (nomenclature).

Äkillinen sairastuminen

Lääkäri

Voit mennä valitsemallesi yleis- tai erikoislääkärille. Kaikki lääkärit toimivat CNS:n alaisuudessa. Voit mennä erikoislääkärille suoraan ilman yleislääkärin lähetettä. Kaikilla lääkäreillä on julkinen sairausvakuutussopimus, joten voit hakea hoidosta korvausta Luxemburgissa. Näytä eurooppalainen sairaanhoitokorttisi ja henkilötodistuksesi.

Vastaanotolla maksat hoidon kokonaan itse. Pyydä kaikista maksuista kuitti, jotta voit hakea korvausta paikallisesta CNS:stä. Jos maksat laskun heti lääkärin vastaanotolla, laskuun allekirjoitetaan ja siihen kirjataan päivämäärä. Tämän jälkeen laskua voi käyttää todisteena maksusta. Korvaustaso vaihtelee 80   ja 100 prosentin välillä. Kustannukset voivat olla suurempia vastaanottoaikojen ulkopuolella sekä viikonloppuisin ja pyhäpäivinä.

Hammaslääkäri

Voit valita hammaslääkärisi vapaasti. Kaikki hammaslääkärit toimivat CNS:n alaisuudessa. Kustannukset korvataan kokonaan tiettyyn rajaan asti vuodessa. Rajan ylittävästä osasta korvataan 88 prosenttia. Hammasproteeseja koskien on kuitenkin erilliset korvausmäärät ja ehdot.

Joihinkin hammashoitoihin tulee olla CNS:n ennakkosuostumus, joten ota ennen vastaanotolle menoa yhteyttä CNS:ään ja kysy, korvataanko hoitosi.

Tietyissä toimenpiteissä hammaslääkärin täytyy esittää etukäteen hinta-arvio toimenpiteestä. Näissä tapauksissa hammaslääkäri saa määritellä hinnan itse. On tärkeää pyytää yksityiskohtainen arvio etukäteen, ottaa yhteyttä CNS:ään ja varmistaa, korvaavatko he osan toimenpiteestä.

Lääkkeet

Voit noutaa lääkärin Luxemburgissa määräämät reseptilääkkeet mistä tahansa apteekista. Näytä eurooppalainen sairaanhoitokorttisi ja säilytä kuitti ostoistasi. Alkuperäisten kuittien ja lääkemääräyksen perusteella voit hakea sairauskassasta korvausta. Korvaustaso vaihtelee 0 ja 100 prosentin välillä. Lääkkeiden hinnasta korvataan joko 40, 80 tai 100 prosenttia, jos lääkkeet ovat www.cns.lu-sivustolla kuukausittain julkaistavalla korvattavien lääkkeiden listalla.

Huomioi, että Luxemburgissa lähes kaikkiin lääkkeisiin tarvitaan resepti (esimerkiksi allergialääkkeet). Joidenkin lääkkeiden hankkiminen edellyttää myös CNS:n hyväksyntää. Varmista lääkäriltä, pitääkö sinun ottaa yhteyttä CNS:ään ennen lääkkeen ostamista.

Sairaalahoito

Lääkäri voi tarvittaessa lähettää sinut sairaalahoitoon. Kaikilla Luxemburgin sairaaloilla on sopimus CNS:n kanssa. Kun saavut sairaalaan, näytä vastaanotossa lähete, eurooppalainen sairaanhoitokortti ja henkilötodistus. Näin CNS maksaa sairaalahoitosi suoraan ja sinulta peritään pieni päiväkohtainen omavastuumaksu. Omavastuumaksua ei peritä alle 18-vuotiailta lapsilta. Jokainen hoitoa (avohoito tai osastohoito) antanut lääkäri laskuttaa hoidosta erikseen. Nämä laskut täytyy maksaa ensin itse, jonka jälkeen voi hakea korvausta CNS:ltä.

Jos olet sairaalahoidossa ja haluat oman mukavuutesi vuoksi tulla hoidetuksi ensiluokkaisessa sairaalahuoneessa, lääkärillä on oikeus periä 66 prosenttia virallista taksaa korkeampi omavastuumaksu kaikista lääkärin palkkioista, joita hoitosi ajalta veloitetaan. Ensiluokkaisissa sairaalahuoneissa on myös korkeammat taksat. Luxemburgin sairausvakuutus ei kata näitä lisämaksuja.

Kaikissa Luxemburgin sairaaloissa ei ole päivystystä virka-ajan ulkopuolella. Sairaalat järjestävät päivystystä kiertävän aikataulun mukaan. Tiedon päivystysvuorossa olevasta sairaalasta löydät sanomalehdistä, apteekeista, lääkäreiden vastaanotoilta sekä kaikkien sairaaloiden ovissa olevista listoista. Lisää tietoa kiireellisestä sairaanhoidosta sekä sairaaloiden päivystyksestä löydät ranskaksi Luxemburgin terveysportaalista (Portail Santé)

Sairaalaan kannattaa ottaa mukaan hoitoa koskevien asiakirjojen lisäksi pyyhkeet, saippua, hammasharja, yövaatteet sekä muut henkilökohtaiset tarvikkeet, sillä sairaalat laskuttavat näistä erikseen.

Hätätilanteissa ambulanssikuljetus (ensihoitopalvelu SAMU:n tuottamana) on ilmaista, jos sinulla on eurooppalaisen sairaanhoitokortti tai korvaava todistus. Kiireettömissä tilanteissa sairaankuljetuksesta korvataan enimmillään 70 prosenttia kuluista. Kiireettömissä tilanteissa korvataan lisäksi vain kuljetus sairaalaan tai sieltä pois. Lähetteessä täytyy olla maininta siitä, että lääketieteellisistä syistä potilas täytyy kuljettaa makuuasennossa tai puoliksi istuvassa asennossa.

Lue lisää äkillisestä sairastumisesta Euroopassa.

Lue lisää ulkomailla annetun hoidon korvauksista.

Hyödyllisiä sivustoja

Jos haluat matkustaa Luxemburgiin käyttääksesi siellä terveydenhuoltopalveluja, sinun kannattaa lukea sivuiltamme yleistietoa hoitoon hakeutumisesta ulkomaille. Luxemburgilla on kaksi kansallista rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspistettä, Médiateur Santé ja CNS, joihin voit olla yhteydessä, jos sinulla on kysyttävää Luxemburgin terveydenhuollosta.

Hyödyllistä tietoa terveyden- ja sairaanhoidosta saat myös Luxemburgin ranskankielisestä terveysportaalista (Portail Santé).

Hoidon laatu ja turvallisuus

Potilasvahingon sattuessa noudatetaan aina hoitoa antavan maan lainsäädäntöä ja potilasvakuutuksia. Jos olet tyytymätön saamaasi hoitoon, pyri ensisijaisesti selvittämään asia sinua hoitaneen tahon kanssa. Jos haluat tehdä valituksen, Luxemburgin kansalliset yhteyspisteet voivat auttaa sinua löytämään oikean viranomaisen.

Terveydenhuoltojärjestelmä

Luxemburgin terveydenhuoltojärjestelmä on valtion rahoittama ja perustuu pakolliseen sairausvakuutukseen. Potilaat saavat itse valita terveydenhuollon tuottajansa. Luxemburgissa kaikilla terveyspalvelujen tarjoajilla (kuten lääkäreillä, hammaslääkäreillä, fysioterapeuteilla ym.) on sopimus kansallisen sairasvakuutuskassan (Caisse nationale de santé, CNS) kanssa, joten niillä on velvollisuus toimia korvaustaksalistojen (nomenclature) ja hinnaston mukaisesti. Valtion järjestelmä kattaa suurimman osan yleis- ja erikoislääkärien palveluista. Lisäksi se kattaa laboratoriotestit, raskauteen ja synnytykseen liittyvän hoidon, kuntoutuksen, reseptit sekä sairaalahoidon.