Malta
Hätätilanteissa saat apua soittamalla numeroon 112.
Hoitoon pääsy
Saat eurooppalaisella sairaanhoitokortilla (European Health Insurance Card, EHIC) lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa, kun oleskelet tilapäisesti Maltalla. Lääketieteellisesti välttämätön hoito on sellaista hoitoa, joka ei voi odottaa kotiinpaluuta. Saatat tarvita tällaista hoitoa esimerkiksi äkillisen sairastumisen tai tapaturman seurauksena.
Voit saada hoitoa myös raskauteen, synnytykseen tai pitkäaikaissairauteen liittyen. Jos sairautesi edellyttää säännöllistä hoitoa ulkomailla oleskelun aikana, ota yhteyttä hoidon tarjoajaan etukäteen ja sovi hoidon järjestämisestä.
Eurooppalainen sairaanhoitokortti ei takaa ilmaista hoitoa, vaan maksat hoidosta saman verran kuin paikalliset. Suosittelemme kantamaan mukana myös paperikopioita kortista. Jos sinulle ei ole eurooppalaista sairaanhoitokorttia tai sitä ei jostain syystä hyväksytä, joudut maksamaan hoidon kustannukset itse. Voit tällöin hakea korvausta jälkikäteen Kelasta.
Saat Maltalla julkisia terveyspalveluja terveyskeskuksissa ja sairaaloissa. Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saat välttämätöntä sairaanhoitoa yleensä maksutta. Tietoa palveluista ja yhteystietoja saat Maltan terveysministeriöstä (Ministry for Health and Active Ageing).
Myös yksityisiä terveydenhuollon palveluita on saatavilla runsaasti. Yksityiset palvelut toimivat erillään julkisesta sektorista. Kun käytät yksityisiä palveluita, maksat hoidon kokonaan itse.
Äkillinen sairastuminen
Lääkäri
Saat lääkärin hoitoa menemällä suoraan julkiseen terveyskeskukseen (Government Health Centre). Maltalla on yhdeksän julkista terveyskeskusta. Niiden yhteystiedot löytyvät terveysministeriön verkkosivuilta (englanniksi). Kun näytät eurooppalaisen sairaanhoitokorttisi ja henkilötodistuksesi, hoito on maksutonta. Huomaa, että sinun on esitettävä alkuperäinen asiakirja eikä pelkkä kortista otettu paperikopio riitä. Jos sinulla ei ole eurooppalaista sairaanhoitokorttia mukanasi, joudut maksamaan lääkärikäynnistä täyden hinnan. Se on maksettava (käteisellä tai luottokortilla) ennen kuin poistut hoitopaikasta.
Hammaslääkäri
Kiireellistä hammashoitoa annetaan ilmaiseksi Mater Dein sairaalassa Msidassa ja terveyskeskuksissa. Hammashoitoa on kuitenkin tarjolla vain rajallisesti. Maltalla suurimman osan hammashuollosta tuottaa yksityissektori.
Lääkkeet
Lääkärin määräämistä reseptilääkkeistä ei saa Maltalla korvauksia. Ainoa poikkeus tästä on lääkitys sairaalassa, joka on maksutonta laitoshoidossa olevalle. Lääkitys on maksutonta lisäksi kolme päivää sairaalasta kotiutumisen jälkeen. Muissa tilanteissa maksat lääkekulut itse.
Sairaalahoito
Hoito on maksutonta julkisissa sairaaloissa, kun esität eurooppalaisen sairaanhoitokorttisi ja henkilötodistuksesi. Myös sairaalan antama hoito hätätilanteissa on maksutonta. Sairaalaan pääset yleensä lääkärin lähetteellä.
Hätätilanteissa ambulanssikuljetus sairaalaan on ilmaista eurooppalaisella sairaanhoitokortilla.
Lue lisää äkillisestä sairastumisesta Euroopassa.
Lue lisää ulkomailla annetun hoidon korvauksista.
Hyödyllisiä sivustoja
Jos haluat matkustaa Maltalle käyttääksesi siellä terveydenhuoltopalveluja, sinun kannattaa lukea sivuiltamme yleistietoa hoitoon hakeutumisesta ulkomaille. Jos sinulla on kysyttävää Maltan terveydenhuollosta, ole yhteydessä Maltan kansalliseen yhteyspisteeseen.
Hoidon laatu ja turvallisuus
Potilasvahingon sattuessa noudatetaan aina hoitoa antavan maan lainsäädäntöä ja potilasvakuutuksia. Jos olet tyytymätön saamaasi hoitoon, pyri ensisijaisesti selvittämään asia sinua hoitaneen tahon kanssa. Jos haluat tehdä valituksen, Maltan kansallinen yhteyspiste voi auttaa sinua löytämään oikean viranomaisen.
Terveydenhuoltojärjestelmä
Maltan terveydenhuoltojärjestelmä jakaantuu julkiseen ja yksityiseen sektoriin. Terveysministeriö valvoo Maltan julkista terveydenhuoltoa ja säätelee yksityisiä terveydenhuollon palveluita. Julkista terveydenhuoltoa rahoitetaan yleisen verotuksen kautta. Valtion kassa kattaa useimmat terveydenhuollon palvelut, kuten yleis- ja erikoislääkärien tarjoaman hoidon, sairaalahoidon, lääkkeet, raskausaikaan ja synnytykseen liittyvän hoidon sekä kuntoutuksen.