Puola
Hätätilanteissa saat apua soittamalla numeroon 112 tai 999 (ambulanssi).
Hoitoon pääsy
Saat eurooppalaisella sairaanhoitokortilla (European Health Insurance Card, EHIC) lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa, kun oleskelet tilapäisesti Puolassa. Lääketieteellisesti välttämätön hoito on sellaista hoitoa, joka ei voi odottaa kotiinpaluuta. Saatat tarvita tällaista hoitoa esimerkiksi äkillisen sairastumisen tai tapaturman seurauksena.
Voit saada hoitoa myös raskauteen, synnytykseen tai pitkäaikaissairauteen liittyen. Jos sairautesi edellyttää säännöllistä hoitoa ulkomailla oleskelun aikana, ota yhteyttä hoidon tarjoajaan etukäteen ja sovi hoidon järjestämisestä.
Eurooppalainen sairaanhoitokortti ei takaa ilmaista hoitoa, vaan maksat hoidosta saman verran kuin paikalliset. Suosittelemme kantamaan mukana myös paperikopioita kortista. Jos sinulle ei ole eurooppalaista sairaanhoitokorttia tai sitä ei jostain syystä hyväksytä, joudut maksamaan hoidon kustannukset itse. Voit tällöin hakea korvausta jälkikäteen Kelasta.
Äkillinen sairastuminen
Lääkäri
Hakeudu yleislääkärille, jolla on sopimus kansallisen sairauskassan (Narodowy Fundusz Zdrowia, NFZ) kanssa. NFZ:n alueellisista toimistoista voit kysyä yhteystietoja sellaisiin hoitopaikkoihin, joilla on sopimus sen kanssa. Tunnistat nämä paikat myös logosta, jossa on kirjaimet NFZ. Jos tarvitset erikoislääkäriä, pääset sellaiselle yleislääkärin antamalla lähetteellä. Poikkeuksia ovat gynekologit, synnytyslääkärit, hammaslääkärit, sukupuolitautien lääkärit (venerologit), syöpälääkärit ja psykiatrit, joiden vastaanotolle voit hakeutua ilman yleislääkärin lähetettä.
Kun näytät lääkärin vastaanotolla voimassa olevan eurooppalaisen sairaanhoitokorttisi ja henkilötodistuksen, hoito on maksutonta. Yleislääkärien vastaanotot ovat yleensä avoinna maanantaista perjantaihin klo 8–18. Vastaanottoaikojen ulkopuolella, viikonloppuisin ja loma-aikoina päivystyshoitoa saa vuorokauden ympäri NFZ:n sopimustoimittajilta, joiden yhteystiedot saat NFZ:n paikallistoimistoista tai voit etsiä ne NFZ:n hakukoneesta (puolaksi).
Hammaslääkäri
Hakeudu hammaslääkärille, jolla on sopimus NFZ:n kanssa. Esitä vastaanotolla eurooppalainen sairaanhoitokorttisi.
Sairausvakuutukseen sisältyy vaan rajoitetusti maksutonta hammashoitoa. Lisäksi vain osa hammaslääkärin tekemistä toimenpiteistä ja käyttämistä materiaaleista on potilaille ilmaisia. Saat listan terveysministeriön määrittämistä ilmaisista palveluista ja materiaaleista hammaslääkärien vastaanotoilta. Maksat listan ulkopuolisista palveluista ja materiaaleista itse.
Lääkkeet
Reseptin voi kirjoittaa lääkäri tai joku muu terveydenhuollon ammattilainen, jolla on oikeudet reseptin kirjoittamiseen.
Maksat useimmista peruslääkkeistä kiinteän taksan. Muiden lääkkeiden hinnasta maksat osuuden, jonka suuruus vaihtelee. Osaa lääkkeistä ei korvata lainkaan.
Puolassa lääkereseptit ovat aina sähköisiä, joten jos sinulle ei ole potilaan internet-tiliä, sinun täytyy pyytää lääkäriäsi tulostamaan e-reseptin tietolomake (e-prescription information form) sinulle. Kun asioit apteekissa, esitä tämä lomake sekä dokumentti, joka oikeuttaa sinut tarvitsemaasi hoitoon.
Puolassa e-resepti on voimassa
- 30 päivää tavallisimmille lääkkeille ja itsehoitolääkkeille
- 7 päivää antibioottiresepteille
- 120 päivää immunologisille lääkkeille
- 365 päivää kroonisten sairauksien lääkkeille
- 30 päivää huumausaineiksi luokiteltaville lääkkeille sekä psykotrooppisille lääkkeille
Jotta resepti olisi voimassa vuoden, se vaatii lääkärin vahvistuksen. Huomaa, että jos reseptisi on voimassa vuoden, sinun tulee noutaa ensimmäinen erä 30 päivän kuluessa reseptin määräämisestä. Voit ostaa lääkkeitä varastoon enintään 120:lle päivälle kerrallaan. NFZ:n verkkosivuilta voit etsiä korvattavien reseptilääkkeiden tarjoajia (verkkosivut puolaksi).
Puolassa voit myös ostaa lääkkeitä sähköisellä reseptillä, jonka lääkäri on kirjoittanut sinulle Suomessa. Palvelu on käytössä vasta osassa Puolan apteekeissa. Lisää apteekkeja tulee mukaan vähitellen. Saat ostettua lääkkeet apteekista, kun näytät apteekissa passisi tai henkilökorttisi. Huomaa, että sähköisen reseptin käyttöön ulkomailla liittyy rajoituksia. Tutustu kaikkiin rajoituksiin Kanta.fi-sivustolla. Voit hakea korvausta ostamistasi lääkkeistä jälkikäteen Kelasta.
Sairaalahoito
Sairaalahoitoon pääset yleensä lääkärin lähetteellä. Hätätapauksissa voit mennä suoraan sairaalan ensiapuun (SOR). Saat hoidon maksutta NFZ:n sopimussairaaloissa, kun esität eurooppalaisen sairaanhoitokortin ja henkilötodistuksen.
Saat myös ambulanssikuljetuksen maksutta voimassa olevalla eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, jos kysymyksessä on hätätapaus.
Jos tarvitset terveydentilasi vuoksi erityiskuljetusta, kun palaat Suomeen, joudut maksamaan matkakulut kokonaan itse. On suositeltavaa ottaa matkavakuutus, joka kattaa tällaiset kulut.
Lue lisää äkillisestä sairastumisesta Euroopassa.
Lue lisää ulkomailla annetun hoidon korvauksista.
Hyödyllisiä sivustoja
Jos haluat matkustaa Puolaan käyttääksesi siellä terveydenhuoltopalveluja, löydät sivuiltamme yleistietoa hoitoon hakeutumisesta ulkomaille. Jos sinulla on kysyttävää Puolan terveydenhuollosta, ole yhteydessä Puolan kansalliseen yhteyspisteeseen.
Puolan kansallinen yhteyspiste voi auttaa sinua etsimään terveydenhuollon palveluntoimittajaa. Lisätietoa on saatavilla Puolan kansallisen yhteyspisteen verkkosivuilta. Saat tietoa sosiaaliturvan yhteensovittamiseen perustuvasta terveydenhuollosta Euroopan unionissa Puolan kansallisesta sairauskassasta. Voit ottaa yhteyttä sairaskassaan joko sähköpostilla ca17(at)nfz.gov.pl tai puhelimitse +48 22 572 62 68. Lisätietoja voi kysyä myös alueellisista jaostoista (sivu puolaksi).
NFZ:n sivuilta (puolaksi) löydät terveydenhuollon palveluntarjoajien yhteystietoja. Lisätietoa Puolan terveydenhuollosta löydät englanniksi NFZ:n sivuilta.
Hoidon laatu ja turvallisuus
Puolassa on lailla säädetty terveydenhoidon laatu- ja turvallisuusstandardeista ja hoidon antamisen eettisistä periaatteista. Puolan kansallinen sairauskassa valvoo, että julkiseen järjestelmään kuuluvat terveydenhuollon palveluntuottajat noudattavat sopimuksia. Puolan yhteyspisteen verkkosivuille on koottu kattavasti tietoa terveydenhuollon laadusta ja sen valvonnasta (englanniksi).
Potilasvahingon sattuessa noudatetaan aina hoitoa antavan maan lainsäädäntöä ja potilasvakuutuksia. Jos olet tyytymätön saamaasi hoitoon, pyri ensisijaisesti selvittämään asia sinua hoitaneen tahon kanssa. Jos haluat tehdä valituksen, Puolan kansallinen yhteyspiste voi auttaa sinua löytämään oikean viranomaisen.
Terveydenhuoltojärjestelmä
Puolassa on hajautettu terveydenhuoltojärjestelmä, joka perustuu pakolliseen julkiseen sairausvakuutukseen. Järjestelmän hoito, johtaminen ja rahoitus jakautuvat terveysministeriön, kansallisen sairauskassan (Narodowy Fundusz Zdrowia, NFZ) ja alueellisten itsehallintojen välille. NFZ on vastuussa terveydenhuoltopalvelujen rahoittamisesta ja se sopii terveyspalvelujen järjestämisestä sekä julkisten että yksityisten palveluntuottajien kanssa. Yksityisiä palveluntuottajia voidaan myös käyttää julkisen terveydenhuollon kautta, kunhan palveluntuottajilla on sopimus NFZ:n kanssa.
Yksityiset palveluntuottajat hoitavat ison osan perus- ja poliklinikkahoidosta. Julkiset toimijat tuottavat pääosan laitoshoidosta sairaaloissa ja muissa laitoksissa, ja loppuosan tuottavat yksityiset palveluntuottajat.